Levně a zdravě

Mnoho rodin obézních dětí bojuje nejen s obezitou, ale i nedostatkem finančních prostředků. Kdekdo má samozřejmě pocit, že by potřeboval více peněz, než má právě k dispozici. Já mám ovšem na mysli skutečný nedostatek prostředků ohrožující základní chod domácnosti. V obecné rovině platí, že levnější potraviny bývají méně kvalitní, protože využívají různé levné náhražky, méně kvalitní tuky či mouku jako výplň. Přesto i v takové situaci lze využít několika pravidel, která nám ušetří peníze a umožní sestavit zdravý jídelníček.


  • vařte doma ze základních surovin, nikoli dražších polotovarů, podle možností využívejte vlastní zdroje (zahrádka, nebo aspoň bylinky na okně)

  • připravte si plán jídel dopředu a do obchodu jděte se seznamem potřebných potravin - nenechte se ovládat reklamou a momentálními emocemi v obchodě

  • využívejte akčních slev hypermarketů, ale jen u potravin hodnotných a potřebných

  • kupujte raději menší množství potraviny vyšší kvality, to platí hlavně u masa, nekupujte uzeniny kromě čisté šunky

  • omezte maso v jídelníčku na několik dnů v týdnu, není žádoucí mít masitý pokrm každý den

  • vařte větší množství a část hned zamrazte

  • jezte chléb místo bílých rohlíků, chléb můžete i jednoduše a levně upéct doma a část opět zamrazit (viz dole)

  • jako přílohu místo smažených hranolků použijte brambory, luštěniny, kuskus, špagety vařené "na skus", nebo jen dušenou zeleninu

  • kupujte více zeleniny podle sezonní nabídky, vařte zeleninová jídla

  • kupujte více ovoce - domácí ovoce (např. jablka) zatíží váš rozpočet minimálně

  • nekupujte žádné nápoje - pijte kohoutkovou vodu a čaje - budete výrazně šetřit peněženku i životní prostředí

  • nekupujte sladkosti ani jiné pochutiny - brambůrky, soletky, buráky, čokoládové tyčky, bonbony a podobně

Malý příklad receptu na domácí chléb:

3 hrnky celozrnné mouky, různá semínka pro různé chutě (lněné, slunečnicové, kmín ...), 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky soli, hrnek a půl vlažné vody. Nechat vykynout pod utěrkou, péct v nahřáté formě na 200 st.C po 30 min zakryté a 15 min odkryté. Vydrží minimálně 2 dny, není drahý.