Glykemický index

Glykemický index (GI) je experimentálně zjištěná hodnota, která vyjadřuje u potravin obsahujících cukry, jak rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, tedy glykemii. Na hladinu cukru tělo reaguje produkcí inzulínu, který urychlí zpracování cukru. Rychlá změna hladiny cukru v krvi znamená rychlou reakci inzulínu, která může vyvolat i rychlejší pocit hladu. Pro organizmus je výhodnější, pokud ke změnám glykemie (hladiny glukózy v krvi) dochází pomaleji.

Potraviny s vysokým indexem (GI nad 70) znamenají prudké změny cukru a inzulínu a jsou vysloveně nevhodné pro diabetiky, ale i pro osoby usilující o redukci váhy. Snažte se upravit svůj jídelníček tak, abyste omezili potraviny s vysokým GI za potraviny s nižším GI.

nízký GI    ... pod 55

střední GI ... 56-69

vysoký GI ... nad 70

Glykemický index musíme brát jen jako pomocnou hodnotu. Jeho stanovení je poměrně složité a je ovlivněné mnoha faktory, proto jsou výsledky nejednoznačné. Hodnotu GI ovlivňuje třeba zralost ovoce, nebo způsob úpravy. S délkou tepelné úpravy se většinou GI potraviny zvyšuje, protože se tím proces trávení urychluje. Také je třeba si uvědomit, že jde o index jedné potraviny, který je ovšem ovlivněný dalšími potravinami, které jíme současně (bílkoviny a tuky snižují celkový GI stravy). Navíc je také důležité, kolik gramů cukru daná potravina vlastně obsahuje, tedy nejen jak rychle se vstřebá. Součin GI a objemu cukru dává další pomocnou hodnotu, kterou je celková nálož cukrem (glycemic load).

V různých tabulkách dohledáte více či méně odchylné hodnoty. Já jsem použil jsem ty údaje, u kterých byl uvedený zdroj informace. Pro mne jsou nejvíce hodnověrné údaje z Univerzity Sydney, Austrálie.

Z veřejně dostupných zdrojů jsem sestavil tabulku GI, do které jsem seskupil potraviny do skupin podle způsobu používání. Nepřeceňujte význam těchto hodnot, ale berte tabulku jako pomocníka pro vhodné záměny jedné potraviny za druhou s nižším GI.

Glykemický index