Snídaně

Snídaně patří mezi základní porce jídla v dětské výživě. Přičemž snídaní rozumím jídlo snědené doma před odchodem do školy. Nikoli potravinu chvatně žvýkanou na zastávce autobusu nebo během jízdy dopravního prostředku.

Během spánku organismus výrazně spotřebuje rychle dostupné zdroje energie a pokud chceme, aby mozek školáka byl plně výkonný už od první vyučovací hodiny a nervové buňky nebyly ve stavu energetického nedostatku, pak pochopíme, že lehce stravitelná snídaně má nezastupitelnou roli.

Mnohé nám napoví, pokud se blíže zamyslíme nad anglickým výrazem pro snídani, tedy "breakfast". Vzniklo z výrazu break fasting - tedy přerušení hladovění. Nic neobjasňuje podstatu snídaně lépe, že?

Statistiky nám jasně říkají, že děti, které nesnídají jsou ve vyšším riziku obezity. Mohu potvrdit, že mezi mými obézními pacienty je vysoký podíl těch, kteří nesnídají. Zavedení pravidelných snídaní je také prvním krokem v mém léčebném schématu. 

V zájmu zajištění dostatku mléčných porcí preferuji jako většinový typ snídaně cereálie s polotučným mlékem. Důležité je však hlavně množství cereálií, které lze orientačně nastavit na množství 20g pro předškoláka, 30g mladšího školáka a 40g pro dorostence. Množství považuji za důležitější než typ cereálií. Přesto samozřejmě považuji jednoduché cereálie typu kuliček za nejméně hodnotné, vyšší hodnotu mají běžné musli směsi a za nejlepší považuji naturální nespékané musli směsi, které však řadě dětí nechutnají, což je třeba respektovat. 

Mezi špičkové druhy naturálního musli považuji individuálně míchané směsi Mixit. Proto jsem do blogu Mixit napsal již dříve příspěvek na téma snídaní.

Zde se můžete dostat ke směsi, kterou jsem namíchal speciálně pro děti s ohledem na jejich preference. Směs je kvůli obsahu ořechů nevhodná pro děti do 5 let

Nebo ještě lépe - udělejte si domácí musli alias granolu. Budete přesně znát všechny složky, nebude obsahovat žádná barviva a stabilizátory a bude to levné. Osobně jsem jedl a chutnalo mi.

Domácí granola Lenka

Postup přípravy

Všechny uvedené složky kromě sušeného ovoce smícháme, následně nasypeme do pečícího plechu a zapečeme 40 min při 160°C. Na závěr vmícháme sušené ovoce.  

Dávka podle věku 30-40g do mléka. Dobrou chuť!

Vzhledem k obsahu ořechů je opět kvůli nebezpečí vdechnutí nevhodná pro děti pod 5 let.